Werk

In mijn werk komen dromen, fantasie en werkelijkheid bij elkaar, net als in de mythen, sagen en poëzie, waarin ik mijn inspiratie vind. Herkenbare thema’s als identiteit, relaties, emoties, en leven en dood zijn aanleiding. Ik verbeeld deze thema’s in mijn hout- linosneden en inkttekeningen en geef ze vorm met figuratieve elementen. Hoewel de werkelijkheid wordt geabstraheerd, blijven beeldelementen herkenbaar. Mijn werk is vooral suggestief en associatief. Het zijn vaak sfeerbeelden met een intense emotionele en poëtische lading.

Projecten en thema’s

Drieluik Tuin der Lusten voor de serie ‘Liefde, dorst en dood’

Mijn prenten Tuin der Lusten 1, 2 en 3 zijn ontstaan in 2017-2019 naar aanleiding van een opdracht met ‘de acht grafici’ van Johannes van Rooy, verzamelaar van grafiek en eigenaar van het Jeroen Boschhuis. Hij nodigde ons uit om een prent te maken geïnspireerd op het werk van Jeroen Bosch. Uiteindelijk hebben we ieder in totaal drie prenten gemaakt voor de serie genaamd  ‘Liefde, dorst en dood’ I, II en III.

Jeroen Bosch verwerkte de thema’s verleiding en zonde vaak op een symbolische manier in zijn werk. Dat heb ik ook gedaan in mijn variaties op fragmenten uit het middenpaneel van de Tuin der Lusten.

In mijn Tuin der Lusten 1 is de vallende figuur een vrouw met een appel in haar handen en een kraai op haar voet. De symboliek hiervan slaat terug op de zondeval.
In Tuin der Lusten 2 is een gehurkte vrouw te zien met een huismus op haar hoofd. Deze staat symbool voor Zeus die Hera verleidde in de gedaante van een huismus.

Mijn Tuin der lusten 3 is geïnspireerd op de rondedans, of verleidingsdans, rond de poel met vrouwen op het middenpaneel van de Tuin der Lusten. Op dit fragment van Jeroen Bosch worden naakte mannen op allerlei beesten die de dierlijke driften van de man symboliseren, tegen de klok in om de poel geleid.
In mijn werk zijn de oneindig ronddraaiende mannen zelf half wilde dieren geworden om dit instinct te verbeelden. De vrouwen zijn verdwenen.

Voorstudie bronstig ‘Edelhert’

 

Realisatie en verhuizing atelier 2016-2018

Ontwerp door Bob Custers, VOCUS Architecten bna

 

 

 

 

 

 

Foto: Roos Aldershoff Fotografie

Wereldbeeld

Horen zien en zwijgen groot in wording
Serie ‘Horen, zien en zwijgen’ groot formaat (70 x 50 cm) in ontwikkeling

Mijn werk voor de expositie Wereldbeeld in het Comenius Museum Naarden (2016) betreft een selectie uit de serie Horen, zien en zwijgen geïnspireerd op de uitdrukking ‘horen, zien en zwijgen’. Oorspronkelijk is dit een regel van Confucius, die net als Comenius het leven van de mens wilde verbeteren, en invloed had op opvoeding en onderwijs. Lees meer

Worldview

My work for the exhibition ‘Worldview’ in Comenius Museum Naarden (2016) is a selection from the series ‘Hear, see and speak no evil’, inspired by the expression ‘See no evil, hear no evil, speak no evil’. Originally this is a rule of the Chinese philosopher Confucius, who like Comenius wanted to improve people’s lives, and influenced on education and teaching. Read more

Athena, United in Olympic Athlete Health

Atelier Athena

Opdracht in samenwerking met Jonkergouw Kunstwerk in 2016, voor een serie van zeven werken bij de viering van de accreditatie van de Amsterdam Collaboration for Health and Safety in Sports (ACHSS) door het Internationale Olympische Comité (IOC). ACHSS is ontstaan vanuit een samenwerking tussen de afdelingen Sociale Geneeskunde van het VUmc en Orthopedie van het AMC, waarbij de preventie en behandeling van sportletsels bij Olympische atleten in breedste zin het uitgangspunt is.

Hoe verhoudt mijn werk voor deze opdracht zich tot de inspanningen voor de totstandkoming van het onderzoekscentrum in Amsterdam. Lees meer

Athena

AthenaAthena, een Griekse godin, ook wel Pallas Athena, onder andere bekend als godin van wijsheid en de beschermer van kunsten wetenschappen en handwerken. Maar ook van het wijze krijgsbeleid. In dit geval gewapend met een schild als tweede huid, waar ze ten voeten uit, deels achter verborgen staat.

Techniek
Gemengde techniek op lino, 2016. Droge naald en ets (aquatint) op lino, gedrukt in twee kleuren inkt op oliebasis, op handgeschept Thais papier met Kozo (afmeting 35 x 20 cm).

 Horen, zien en zwijgen

Horen,-zien-en-zwijgen-1_MG_7372-web
Naar aanleiding van de tentoonstelling Groot uitgepakt met miniatuur (2015) heb ik een serie miniaturen gemaakt, geïnspireerd op de uitdrukking ‘horen, zien en zwijgen’. Deze bekende regel, oorspronkelijk uit de leer van Confucius en later ook uit het Japans boeddhisme, werd vaak verbeeld door middel van drie aapjes op een rij met hun handen voor de oren, ogen en mond. Hoort, ziet en spreekt geen kwaad luidt de oorspronkelijke betekenis, maar wij kennen er vooral de betekenis ‘wel waarnemen, maar er verder niets van zeggen’ aan toe.

In mijn werk heb ik gebruik gemaakt van kinderkopjes om de inhoud te verbeelden. Met behulp van grafische technieken, gedrukt op stof en papier in diverse lagen, krijgt ieder kopje een eigen uitdrukking.

Narcissus

Narcissus-1-web-2
In de serie Narcissus (2014) dient het portret als uitgangspunt. Karakteristieke kenmerken zijn gebruikt om gemoedstoestanden te verbeelden, niet om de werkelijkheid te imiteren. Het is alsof de geportretteerden naar zichzelf kijken als in een spiegel, met een onderzoekende blik, of in gedachten verzonken worden gereflecteerd. Door middel van de gelaagdheid van stof en papier wordt de afstand tot de toeschouwer vergroot en de intimiteit versterkt.

Twee beeldende kunstenaars samen ‘Op reis’

Web 2, def, Bea, Ophelia 1, Op reis 001
Ontmoeting van textiel, papier en grafiek
Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Op reis’ in 2013, besloten Bea van der Heijden en Berdien Nieuwenhuizen samen aan een project te werken. Inspiratiebronnen zijn de verhalen van Ophelia, Danae en Doornroosje. Lees meer

Poëzie visueel gelezen

Onschuld

Motivatie, 2013
‘Poëzie visueel gelezen’, een tentoonstelling van de Ploegh rondom Poëzie, met het thema Muziek. Kunstenaars tonen een werk gebaseerd op een gedicht. Van mij de lino ‘Onschuld’ met de tekst van het nummer ‘De speeltuin’. Lees meer

De Buitenplaats Verbeeld

De Buitenplaats VerbeeldOverzicht van de expositie in het Atelier in Kasteel Groeneveld, 2013

Speciaal voor Kasteel Groeneveld in Baarn, is werk gemaakt door leden van de Gooise Kunst Kring met het thema ‘De Buitenplaats Verbeeld’. In mijn werk voor deze tentoonstelling is de kledingstijl van de gegoede burgers rond 1750-1850 aanleiding geweest voor nieuwe beelden. Lees meer

Ex libris of kleingrafiek

Feest 2, 13 x 10 cm, ets op lino

Tijdens de tentoonstelling van de wedstrijd in 2011 in Sint Niklaas, nodigde Karl Vissers me uit om een ex libris te maken. Dit had ik nog niet eerder gedaan en ben de uitdaging aangegaan om er een te ontwerpen.
Mijn zoektocht naar het wezen van het ex libris is te lezen in Boekmerk 39, 2012, door Karl Vissers. Artikel

Monument voor de Salamanders uit de Zandzee

Salamanders uit de ZandzeeTentoonstelling ‘Keramiek, een overzicht ‘, in opbouw, Galerie de Ploegh, 2011 Samenwerking van Bea van der Heijden en keramiste Carolien Brusse

In de jaren tachtig werden de Salamanders, in de Zandzee te Bussum, tijdens hun paringsperiode, onder een laag zand bedolven. Dit project is een monument voor deze verdwenen Salamanders.
Het werk bestaat uit een serie tegels waarin grafiek en keramiek elkaar ontmoeten. Door verschillen in vorm, reliëf en beschildering met cobaltoxyde ontstaan steeds weer andere tegels. Iedere Salamander is uniek. Artikel

De Moederschool van Comenius als bron van inspiratie

Beheersing 2 en 3 en Aanpassing, 90 x 30 cm, ets op linoProject Gooise Kunstkring ism Huizermuseum en Comeniusmuseum, Naarden, 2010

Comenius schreef al dat je kinderen zeer serieus moet nemen, want: ‘Wat je jong leert, geeft houvast in de volwassenheid’. Uit onderzoek blijkt nu dat de ontwikkeling van een kind tot zijn achtste jaar cruciaal is voor het hele leven. Lees meer